logo catedra newsletter

JORNADA INNSOC 2017

Jornada anual sobre innovació social

El 9 de novembre va tenir lloc la Jornada INNSOC 2017 sobre innovació social que organitzem anualment des de la Càtedra. A través d’experiències innovadores en l’àmbit de la felicitat i el benestar posem a l’abast dels participants pràctiques i investigacions per promoure la qualitat de vida de les persones i intervenir en les diferents àrees d’acció social, empresarial o personal. De la mà de diferents ponents reconeguts nacional i internacionalment vam donar a conèixer eines per millorar l’acció personal i la gestió d’equips.

Després de donar la benvinguda als assistents, Gonzalo Hervás, doctor en psicologia i president i cofundador de la Sociedad Española de Psicología Positiva ens va introduir en els coneixements recents sobre la felicitat des d’un punt de vista científic a través de la conferència "Claus científiques de l'estudi de la felicitat". ¿És possible comprendre realment el què és la felicitat? ¿És possible mesurar?la? ¿De què depèn que una persona se senti feliç? I va parlar d'alguns malentesos al voltant de la felicitat a la vida com creure que la felicitat només depèn de l’individu o que viure amb absència de felicitat es pot considerar un fracàs personal.

Ismael Bertran, director RR.HH Plusfresc, i Maite Trepat, directora de l'Associació Alba, ens van presentar la seva experiència professional al capdavant de dos empreses de sectors molt diferents però amb un denominador comú: el benestar de les persones que hi treballen. Tots dos van coincidir en la importància de tenir treballadors feliços pel bon funcionament de l'empresa. És important invertir en felicitat i crear un clima idoni de benestar per aconseguir una empresa saludable i tenir un efecte positiu en la producció i en tots aquells implicats en la cadena, fins arribar als usuaris finals.

Abans de finalitzar les sessions del matí, Laura Clua de l'equip Brainstore Lleida ens va oferir un taller per treballar la felicitat a l'empresa amb la finalitat de realitzar el codi ètic de conducta d'una empresa feliç. El taller va girar al voltant de 4 grans conceptes: treballador, equip, organització i usuari. Van plantejar-se moltes preguntes que els participants havien de respondre com per exemple, quin és el moment més feliç que recordes de la teva vida laboral? Com faig feliç als demés a través del meu treball? Què és el que més t'il·lusiona del teu treball? Què és el que menys t'agrada de treballar?

A la tarda es van desenvolupar dos workshops "El perdó, la ciència de la felicitat" amb Júlia Salat i "Mindfulness, la tornada a casa" amb Lluisa Conejos.

En el primer taller, la Júlia Salat, membre de l’equip directiu de la International School of Forgiveness a l’estat espanyol, ens va mostrar algunes eines per treballar el perdó des d'una vessant positiva per aconseguir un bon nivell de salut i benestar. El perdó, valor universal i laic, és una habilitat personal i social capaç de modificar profundament les emocions i pensaments i de crear les condicions per a un acostament positiu a la vida. En el segon taller, la Luisa Conejos, directora del Postgrau mindfulness i relació d’ajuda de la Universitat de Lleida, ens va acostar a l'experiència de l'atenció plena a través de les tècniques del midfulness que ens fa ser més conscients del moment present. En un entorn ple d'estímuls, ambicions, carències i desitjos de tot tipus, la pràctica de mindfulness ens convida a gaudir de la senzillesa de l’ara, a ser. 

D'altra banda, durant la jornada va tenir lloc la presentació de pòsters d'investigació i pòsters d'experiència professional en l'àmbit de la innovació social. Les temàtiques van estar relacionades amb la millora del benestar i la qualitat de vida de les persones des de la vessant psicològica, educativa i/o social.

 

Podeu veure les fotografies de la jornada al nostre facebook https://goo.gl/oXodVh

Accedeix a la pàgina web per consultar la informació generada posteriorment a la jornada (power point dels diferents ponents, recull de premsa, pòsters d'investigació i d'experiència professional etc.)


I JORNADA DE SERVEIS SOCIALS BÀSICS DE LES TERRES DE LLEIDA

Taller Lego Serious Play

El passat 26 d'octubre va tenir lloc la I Jornada de Serveis Socials Bàsics de les Terres de Lleida al Monestir de les Avellanes (Os de Balaguer) amb la finalitat d'aprofundir en els processos de canvi i la transformació social des de diferents perspectives abordades en 6 espais de treball dirigits per professionals reconeguts dins l’àmbit social. Una jornada organitzada pel Consell Comarcal de la Noguera que ha vist la necessitat de crear un espai de reflexió, d’intercanvi d’experiències i d’ampliació de coneixements per als i les professionals dels Serveis Socials Bàsics de les terres de Lleida.

La Càtedra d'Innovació Social va dirigir l'espai de treball "Impuls social amb LEGO® Serious Play®" amb l'objectiu d'accelerar la generació d’idees com a element central de les necessitats reals de l’entitat i les seves persones, potenciant de forma natural el procés creatiu i impulsant i millorant la comunicació entre els membres de l’equip. Un taller amb una durada de matí i tarda on hi van participar més de 40 profesionals de l'àmbit dels serveis socials. La metodologia LEGO® Serious Play® és un dels mètodes més innovadors per facilitar el pensament, la comunicació, la planificació estratègica i millorar el rendiment de les organitzacions, els equips i les persones.


DESCOBRIM FORTALESES A LA EDUCATION UNIVERSITY OF HONG KONG

Aprofundim en la temàtica del benestar i la felicitat

La setmana del 16 al 20 d'octubre vam aplicar eines que desenvolupem des de la Càtedra d'Innovació Social amb professionals, alumnes i professors de la Education University of Hong Kong, la 2ª millor universitat d'Àsia i la 13ª del món en educació. Vam treballar amb dinàmiques innovadores en un ambient completament diferent al que ho fem normalment, i vam tenir ocasió d'aprofundir en la temàtica del benestar i la felicitat des d'un altre punt de vista, on les diferències culturals van ser un element de molt valor per ampliar el nostre coneixement. Degut a la naturalesa participativa d'aquestes eines, vam generar un clima de treball col·laboratiu i obert que ens va permetre treballar les claus per crear entorns i organitzacions saludables.


TALLER D'ESTRATÈGIES INNOVADORES PER L'EMPRENEDORIA

Lego Serious Play

El 30 de novembre impartim un taller gratuït d'estratègies innovadores per l'emprenedoria amb la metodologia Lego Serious Play a la Incubadora d'Empreses d'Innovació Agrometal·lúrgica de Bell-Lloc d'Urgell.

Inscripcions online